Utazási tanácsok

Beutazási feltételek:


Magyar állampolgárok útlevéllel utazhatnak be az országba. Az úti okmány érvényességére vonatkozó egyetlen feltétel, hogy az útlevélnek a tervezett utazás végéig/hazaérkezésig érvényesnek kell lennie.

 

Kiskorúak beutazása:

 

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését, valamint a nyilatkozók útlevelének fénymásolását.

Vízum turista célú beutazás esetén:


Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett legfeljebb 90 nap időtartamra vízummentesen utazhat Japánba. A vízummentes beutazás az alábbi utazási célokra terjed ki: turizmus; látogatás; konferencián való részvétel; üzleti célú beutazás (ideértve a termelői kapacitások ellenőrzését is); szakmai/vállalati képzés; 90 napot nem meghaladó tanulmányok folytatása (ideértve a nyelvi képzést is); sportrendezvényen való részvétel.
A turizmus céljából magánútlevéllel Japánba beutazóktól a hatóságok az alábbi dokumentumokat kérhetik: https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba
A Japánba történő belépéskor a japán hatóságok minden 16. életévét betöltött külföldi állampolgártól az előre kitöltött belépési formanyomtatvány bemutatását követően a két mutatóujjról ujjlenyomatot vesznek, valamint ezt követően az arcról fényképet készítenek.

 

Biztonság:


Felhívjuk a Japánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája, tűzhányó tevékenység, földrengés és szökőár veszély folyamatosan fennáll.

 

Tokiói Nagykövetség elérhetőségei:


Ügyeleti szám vészhelyzet esetére: +81 90 2544 8902
Központi szám: +81 3 5730 7121
E-mail cím: mission.tio@mfa.gov.hu, consulate.tio@mfa.gov.hu

 

További hasznos információ az országról:


Pénz / Pénznem: Yen (JPY)
A külföldi bankkártyák használata korlátozott, de egyre több helyen lehetséges bankkártyával fizetni. Egyes ATM-ek csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadják el. Ezzel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el: https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba
Hálózat:
A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz (amerikai típusú) átalakítóra van szükség.

 

Kötelező védőoltások:  nincs kötelező védőoltás.

 

Időeltolódás: +9 óra Magyarországhoz képest.

 

Időjárás:


Japánban általában május végétől július közepéig tart az esős évszak (tsuyu). A nyári hónapokra (júniustól augusztusig) meleg, csendes-óceáni levegő jellemző, és ennek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon. További információt erről a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján talál.
Földrengés | Cunami: A térségbe utazó és tartózkodókat kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak az alábbi linkeken:
www.jma.go.jp/jma/indexe.html
www.jma.go.jp/en/tsunami
http://earthquaketrack.com/p/japan/recent
www.jma.go.jp/en/quake

 

Biztosítás:


Az orvosi ellátás az egész országban kiváló, viszont meglehetősen költséges - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.
Közlekedés:
2018. május 1-től a Japánban élő - és Japánban lakcímmel rendelkező - magyarok számára a japán jogosítvány vizsga nélkül is elérhetővé vált.
További információ az alábbi linken található (amely a tokiói eljárást mutatja, de alapvetően az eljárási rend vidéken is ugyanez).
A japán jogosítványhoz többek között szükséges az érvényes magyar jogosítvány fordítása, és annak igazolása, hogy a kérelmező legalább három hónapig élt Magyarországon.
www.keishicho.metro.tokyo.jp/multilingual/english/traffic_safety/drivers_licenses/index.files/convert_license_english.pdf
www.keishicho.metro.tokyo.jp/menkyo/menkyo/kokugai/kokugai05.html
Fontos azonban, hogy a turistákra a fenti intézkedés nem vonatkozik, és a Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedélyek továbbra sem használhatók Japánban.
A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet:
 

Japán közegészségügyi és járványügyi helyzete igen jó, az utazók számára védőoltás nem szükséges.
Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, ajánlott védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

Forrás és további információ: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?japan

Magyarország Nagykövetsége Tokió: https://tokio.mfa.gov.hu/
https://tokio.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-japanba

 

 

Kapcsolat, további információk:

 

Kókai Gyöngyvér
Telefon: +36-30-297-87-61
E-mail: gyongyver@pegazus.hu

E-mail: booking@travelandsport.hu